Header
Home page of Global Schools Connect

 

Észak-Dél Kapcsolat - Híreink

"Iskolai partnerségek európai és afrikai iskolák között egy igazságosabb és fenntarthatóbb világért

Artemisszió Alapítvány - www.artemisszio.hu

 2014. tavasz

 

Iskolai hírek


Kreatívan újra!

Recycle és upcycle – mindkettőt kreatívan használták az Apáczais diákok, akik a környezetszennyezés és a hulladék témakörét járták körbe a szakkörön. Vajon mi történik a hulladékkal – mi a helyzet egy szemétégetőben, vagy a szennyvíztisztítóban? Hogyan kreáljunk ruhát egy régi függönyből, vagy akár egy adag festett újságpapírból? Végül a projekt egyik legnagyobb eredménye, hogy az iskolában bevezették a szelektív hulladékgyűjtést az ELTE EKSZ segítségével! Nézze meg a kreatív divatbemutatóról szóló videót ITT!

22SOU UN exercise photos @ Picasa

Cassava és sültkrumpli

Mit esznek a fiatalok naponta Budapesten és Freetownban? Milyen tápértékek vannak az ételeinkben? Hogyan változtassuk meg a szokásainkat, hogy egészségesebben és fenntarthatóan táplálkozzunk? És egyébként is, mi az a cassava, okra, acheke vagy foo-foo? Az Arany Gimnázium és a Murray Town partneriskola a víz és az élelem témáját járta körül, piacra mentek, étkezési naplót írtak és blogoltak. A fotók, a prezentációk magukért beszélnek.

Olvassa el a Sierra Leonei diákok étkezési naplóját: ITT!

Nézze meg a magyar diákok videóválaszát: ITT!

Flyer

Fogyatékosság kétszer

Adott két forgatókönyv: mindkettőben Afrikában járunk, polioval (gyermekbénulással) sújtott gyermek áll a központban, de az egyikben a szülőknek nincs sok információja a betegségről, szerintük ez boszorkányság miatt van, a helyi juju-hoz imádkoznak, és áldozatot ajánlanak fel a gyermek gyógyulása érdekben. A másikban informálódnak a betegség mibenlétéről, a közösség gyógyítójához és a kórházba viszik a gyereket, és egy nővér segítségét kérik. Mindkét forgatókönyvet a sierra leone-i iskola diákjai dolgozták ki, és adták elő az iskolának, hogy beszélgetést generáljanak a közösségben a fogyatékosságról, és az arra adható válaszokról. Partneriskolájuk, a makói gimnázium projektjéről, a fogyatékos és nem fogyatékos fiatalok sport napjáról ITT olvashatnak bővebben a honlapon.

 A hulladék és ahogy kezeljük

„Jobban kellene figyelnünk a közvetlen környezetünkre, és (ezáltal) a bolygónkra.” – a következtetés közös; a hulladékkal, szennyezéssel kapcsolatos problémák hasonlóak, bár a körülmények, az infrastruktúra sokszor különböző Magyarországon és Sierra Leone-ban. A diákok abban is egyetértettek, hogy a megoldásokat több (egyéni és strukturális) szinten kell keresni. A terepszemlét közösségi érzékenyítés, szemétszedés, és kreatív újrahasznosító műhely egészítette ki. A diákok esszéi jól tükrözik a különbségeket, de a közös felelősséget is. 

Előzetes


GettyImages Anna Pekunova

Nyári tábor

2014. augusztus 10-15. között Szlovéniában kerül megrendezésre 16 európai iskola diákjai és tanárai részvételével az 'Eurolinks' tábor. Kultúra, másságképek, sztereotípia, globális összefüggések; dj-k, afrikai zene, közös zenélés, performanszok és közösségi programok - címszavakban ez lesz a nyári tábor!

Konferencia

2014. októberében nemzetközi konferenciát szervezünk az afrikai kollégák részvételével, így a déli perspektíva is jelen lesz az iskola és a globalizáció kapcsolatát körüljáró, kiállítással egybekötött eseményen. Részletek hamarosan a honlapon.

Források


Teach UNICEF web-page

Teach UNICEF

A TeachUNICEF letölthető globális nevelés tananyagokat tartalmaz - a millenniumi fejlesztési célokhoz kapcsolódóan is. Az anyagok tantárgyak közötti átjárásban is segítenek, és könnyen adaptálhatók. További hasznos módszertani segédanyagok elérhetősége megtalálható a honlapon.

Online Colleges

Iskolai partnerség kézikönyv

A kézikönyv iskolai partnerségek megvalósításához nyújt praktikus segítséget, és decemberre frissített változatban is elérhető lesz! Letöltés: ITT!

Kövesse híreinket a projekt honlapján és a Facebook oldalán. 

A projekt az Európai Unió és a Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.