Header
Home page of Global Schools Connect

 

Észak-Dél Kapcsolat - Híreink

"Iskolai partnerségek európai és afrikai iskolák között egy igazságosabb és fenntarthatóbb világért

Artemisszió Alapítvány - www.artemisszio.hu

 2014. ősz

 

Iskolai hírek


ITT

Nagyító alatt a víz

Minket érintő dolgokról tanulni hasznos, de még élvezetesebb azt közelről megvizsgálni: vízvizsgálatot szervezett a partnerség egyik magyar iskolája, az Apáczai Gimnázium.  A szennyvíztisztító meglátogatása után biológiai és kémiai módszerekkel vizsgálták a vizet a diákok, a Petrik Szakközépiskola közreműködésével. Mindeközben az afrikai partneriskola egy víztisztító üzembe látogatott, ahol a palackos víz kinti verziója, a zacskós víz készül – mindezzel megoldva az ivóvíz problémáját, de kreálva egy műanyaghulladék kérdést.

A vízvizsgálatról készült, diákok által készített előadást megnézheti ITT

22SOU UN exercise photos @ Picasa

 

Plasztik - újra!

Ami a sierra leonei vizes-zacskó, az körülbelül a csipszes-zacskó Magyarországon – már ami a hulladékot illeti. A két partneriskola diákjai a műanyag zacskók újrahasznosításával foglalkoztak. A kreatív foglalkozások, akciók során csipsz-brigádot hoztak létre (Arany Gimnázium), és a konyhakert palántáinak hasznosították újra a zacskókat (Murray Town Iskola). Másik két partneriskola is dolgozott a témán: a makói iskola a hulladékgyűjtés klasszikus módját választotta: papírgyűjtést szervezett és a Te szedd! nemzetközi akcióhoz is csatlakozott. Bravó!

A diákok előadása a hulladékról mint globális problémáról ITT

Flyer

EuroLinks nyári tábor

2014. augusztus 10-15. között Szlovéniában került megrendezésre 16 európai iskola diákjai és tanárai részvételével az 'Eurolinks' tábor. A táborban többek között a következő témákról volt szó: kultúra, másságképek, sztereotípia, globális összefüggések; valamint volt dj, afrikai zene, közös zenélés és egyéb közösségi program - de hogyan élték meg mindezt  a diákok?

A makói diákok beszámolója ITT olvasható

A fenntarthatóság utópia? a tábor egyik témájáról részletesebben itt olvashatnak

Nemi egyenjogúság - a diákok erről jövőbeli projektet dolgoztak ki. A témáról bővebben ITT

Mindennapi étel

'Általában napi háromszor eszem.' - Miskolcon és Freetownban is így kezdődik a legtöbb diák étkezési naplója. A továbbiak azonban sokban különböznek - mit, mikor, milyen mennyiségben esznek az emberek, mennyire könnyen, mennyiért és hol jutnak hozzá. Ez csak az egyik dimenziója a közös munkának - a fenntartható és egészséges táplálkozás volt a témája további két partneriskola közös projektmunkájának. 

Előzetes


GettyImages Anna Pekunova

KONFERENCIA!

Az iskolai partnerséggel és az iskolába bevihető globális témákkal foglalkozik az a nemzetközi konferencia, amely november 25-én kerül megrendezésre Budapesten. A konferencián rövid, érdekes témafelvetéseket, és kerekasztal-beszélgetést lehet hallani, valamint egy kapcsolódó kiállítást is megnyitunk. Bővebb információk hamarosan a honlapunkon.

 

Climate march

Szeptember 21-én Budapesten is megrendezésre kerül az a nagyszabású nemzetközi menet, ami a klímaváltozás hatásaira hívja fel a figyelmet. A kampány New Yorkból indul, és a világ több pontján is lehet hozzá csatlakozni: Budapesten a Kossuth térről indul a menet! A programról bővebben ITT

Felhívás


Teach UNICEF web-page

Ebola

Sierra Leone is az egyik ebola-járvány által sújtott ország, ez befolyásolja az iskolai partnerségünk megvalósítását is. A járvány sok területet érint, és több, egyébként rejtett problémára rávilágít. Az adománygyűjtés nem a projekt célja, ám ebben a rendkívüli helyzetben fel kell hívnunk az emberek figyelmét: ha megteheti, kérjük, adományozzon a King's Centre for Global Health-nek. A szervezet szaktudásával, orvosaival a helyi egészségügyi szolgálatot támogatja: https://www.justgiving.com/kslpebolaresponse.

Kövesse híreinket a projekt honlapján és a Facebook oldalán. 

A projekt az Európai Unió és a Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.