Header
Home page of Global Schools Connect

 

Észak-Dél Kapcsolat - Híreink

"Iskolai partnerségek európai és afrikai iskolák között egy igazságosabb és fenntarthatóbb világért

Artemisszió Alapítvány - www.artemisszio.blog.hu

 2015. január

 

Iskolai hírek


ITT

A tanári kézikönyv már elérhető!

A világ az osztályteremben című kézikönyvünk tanároknak szól, és az iskolai partnerség módszertani alapjait mutatja be, valamint azt, hogyan vihetjük be a globális dimenziót az mindennapi tanítási gyakorlatba. A kézikönyv a megvalósult iskolai partnerségünk tapasztalatait is beépíti, és konkrét ötleteket tartalmaz a Millenniumi Fejlesztési Célokkal kapcsolatban, ám jól használható a Fenntartható Fejlesztési Célok bevezetésére is. 

A kézikönyv letölthető magyarul is: http://tinyurl.com/ntdmnlj 

22SOU UN exercise photos @ Picasa

Globális iskolák - kisfilmen

Sikerült elindítani a kíváncsiságot, másképp gondolnak a diákok Afrikára, Sierra Leone-ra  - ez az egyik legfontosabb hozadéka a programnak. Mit üzen nekünk még a megvalósult partnerség? Milyen az, amikor 2 távoli kontinens diákjai közös témákon dolgoznak? És mi történik, ha mindebbe az ebola-járvány szól bele? Kiderül a Globális iskolák című konferencián készült kisfilmből, ami az iskolai projekt eredményeit, kihívásait is bemutatja.

A kisfilm megtekinthető itt: http://tinyurl.com/mup4bl5

A rizs-kampányunkról

A Sierra Leone-i helyzet a projekt kezdete óta drámaian megváltozott: a Nyugat-Afrikából kiinduló ebola-járvány rávilágított az afrikai egészségügyi és fejlesztési problémákra, és érinti a résztvevő Sierra Leone-i iskolák diákjait és tanárait. Ezért gyűjtési akciót szerveztünk, hogy 80 diákot és családjaikat támogassuk -  rizzsel és tisztasági szerekkel.

Az Adjukössze kampányunkból, a budapesti Arany János Gimnázium és az Apáczai Gimnázium, a makói Szent István Gimnázium, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium gyűjtési akcióiból, valamint magánadományokból befolyt támogatás összesen 987 216 HUF. Ezúton is köszönjük a támogatásokat! Az adományt a Sierra Leone-i partnerünk, a One Family People osztja majd szét. Amint az adomány elér az érintettekhez, hírt adunk a honlapunkon.

Előzetes


GettyImages Anna Pekunova

2015: Fókuszban a nemzetközi fejlesztés

A mi világunk / a mi méltóságunk / a mi jövőnk: 2015 a Fejlesztés Európai Éve - célja, hogy az emberekhez eljusson az információ a nemzetközi fejlesztéssel kapcsolatos célokról, kontextusról, eredményekről. Ennek keretében nagyon sok program lesz a  tematikus hónapokhoz kapcsolódóan. Ezekről bővebb információ itt található: http://hand.org.hu

Zárul a projekt

Az iskolai partnerségi programunk lezárult, de a közös munka nem ér véget. Vannak terveink a jövőre, ami legközelebb a Fejlesztési Évvel kapcsolatos programokat érintheti. További információ a programokról, és a jövőbeli együttműködésekről a honlapunkon olvasható majd.

Kövesse híreinket a projekt honlapján és a Facebook oldalán. 

A projekt az Európai Unió és a Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.